Chat with us, powered by LiveChat

E-HANDEL

En snabb onlinebutik – vägen till framgång

Flat design vector illustration. E-commerce, shopping & delivery

För dig som e-handlare finns det en sak som är viktigare än nästan allt annat. Din webbplats måste vara snabb, stabil och lättnavigerad. Det gamla talesättet ”tålamod är en dygd” har snarast förvandlats till en dödssynd i dagens digitala och föränderliga värld. Det spelar ingen roll vilka extraordinärt högkvalitativa produkter eller tjänster du saluför, eller hur estetiskt tilltalande du presenterar dem, om besökaren hela tiden måste vänta på att få ta del av det. Risken att de lämnar dig för en konkurrent som är mer snabbfotad är inte bara överhängande utan till och med sannolik. Därför bör du ta den tekniska brottningsmatchen på allvar och göra allt som står i din makt för att göra dina sidor så snabba som möjligt – och inte heller nöja dig med att din IT-leverantör tillhandahåller halvdana lösningar åt dig.

Vi börjar med lite hård fakta. Enligt nätjätten Akamais senaste rapport Online Retail Performance, står dagens e-handlare inför enorma utmaningar om de ska klara av att leverera den snabba, tillförlitliga och flerkanaliga dygnet runt-upplevelse som användarna kräver och förväntar sig. Och laddningstiden är utan tvekan en avgörande framgångsfaktor. Till exempel lyfter Akamais rapport fram att bland de mobila besökarna lämnar 53 procent en sida om den tar mer än tre sekunder att ladda. Allt fler e-handlare har upptäckt detta – och till sin förskräckelse börjat räkna på vad det kan kosta dem i uteblivna intäkter.

Lyckligtvis fungerar det förstås också på motsatt sätt – om du snabbar upp sidladdningarna kan du också räkna med bättre affärer och nöjdare kunder. Walmart uppger till exempel att man kunnat räkna in en tvåprocentig ökning av antalet konverteringar för varje sekunds sänkning av laddningstiden – vilket omräknat innebar att varje hundradels sekunds förbättring resulterade i att intäkterna ökade med en procent. Amazon, den absoluta giganten inom e-handel, uppger också att de kan notera en procent i ökad omsättning för varje tiondels sekund de lyckas snabba upp sin webbplats – vilket för Amazon förstås handlar om enorma summor pengar.

I Akamais rapport lyfts också mindre och nischade e-handlare fram. Till exempel lyckades Fanatic, som är specialiserade på merchandise för idrottslag, dubblera antalet mobila konverteringar genom att sänka sin webbplats medianladdninsgtid med två sekunder. På samma sätt lyckades kontorsvaruhuset Staples sänka sin webbplats medianladdningstid med 1,6 sekunder och öka antalet totala konverteringar med tio procent.

Mobilt tar över – men ställer nya krav

Att allt fler användare sköter sina inköp från sina mobila enheter är inte heller någon överraskning, med tanke på hur snabbt det mobila surfandet för många människor blivit förstahandsvalet för ”allt” som har med Internet att göra. Under det senaste året passerade sök från mobilen till och med sök från skrivbordet. Däremot ställer det nya krav på e-handlare i jakten på slutförda affärer.

I Akamais rapport lyfter man fram att nästan hälften av alla konsumenter besöker onlinebutiker via sina telefoner, men att bara 1 av 5 uppger att de slutfört transaktioner på mobilen. Avvisningsfrekvensen är också betydligt högre bland mobila användare och sessionslängden betydligt kortare. Mobilanvändare har också om möjligt ännu kortare tålamod med segladdade sidor. De e-handlare som investerat i skapa en snabb mobil shoppingupplevelse kunde däremot se en direkt avkastning i form av i genomsnitt 30 procent högre försäljning och 25 procent högre genomsnittligt ordervärde. Även om det krävs en hel del arbete för att komma ner i riktigt låga laddningstider i mobilen, helst en bra bit under tre sekunder, så är det vad besökarna förväntar sig och därför måste det vara varje e-handlare främsta prioritet. Att förstå och kunna hantera och hela tiden vässa sin digitala prestanda har aldrig varit viktigare än idag. Bara de e-handlare som anpassar sig efter kundernas förväntningar och användarmönster kommer att nå långsiktig framgång.

När du vill göra din webbplats så bra som möjligt finns det en enda sak som är lite viktigare än i princip allt annat. Den måste vara snabb. Idag har besökare exakt inget tålamod med en massa designelement och funktioner som tar lång tid att läsa in. För den som driver ett företag och försöker locka kunder är snabbheten definitivt av oöverträffad vikt.

Enligt en undersökning från Aberdeen Group, ett företag som hjälper andra företag vässa sina marknadsinsatser, leder bara en ynka sekunds fördröjning i sidladdningstid till i snitt 11 procent färre sidvisningar, en 16-procentig minskning i kundnöjdhet och 7 procent färre konverteringar. Hastigheten på din webbplats påverkar dessutom din organiska sökrankning eftersom Google, sedan 2010, har inkluderat sidhastighet som en signal i sin rankingalgoritm.

Men hur ska du då gå tillväga för att kunna räkna in dessa fantastiska resultat? Det är förstås en hel vetenskap, och om du börjar leta runt efter goda råd kommer du förmodligen få lika många råd som antalet personer som tipsar. Många tar också betalt för att hjälpa dig. Men du kan faktiskt med relativt enkla medel göra en hel del själv, och komma ännu längre tillsammans med din leverantör. Mycket handlar trots allt om att arbeta proaktivt och förbereda för framtiden. Det finns också några universella saker du bör ha i åtanke i utformningen av din webbplats. Här kommer våra bästa tips på hur du gör din webbplats snabbare.

Välj rätt hosting

Alla webbhotell och hostingleverantörer är inte lika snabba. Det är den bistra sanningen, och de kan dessutom vara olika bra på olika saker. Det viktigaste du bör ha i åtanke är att besökaren rent krasst laddar din webbplats från din hostingleverantörs server – ju snabbare den är desto snabbare kan dina webbsidor visas.

Det finns förstås en uppsjö olika hostingföretag att välja mellan. Se till att du gör en grundlig research och läser recensioner innan du bestämmer dig för något av dem. Är du en seriös e-handlare som räknar med att växa ska du inte stirra dig blind på prislappen. Syna också noga varje leverantörs erbjudande och hur de ser på en långvarig relation med dig. Kika extra noga på faktorer som upptid, hastighet, pålitlighet, teknisk infrastruktur och givetvis hur bra support som erbjuds (du kommer att behöva den förr eller senare, och det är inte i det läget du vill ångra val av hostingleverantör). Ställ dig till exempel frågan om det är viktigt att din support kommunicerar på svenska, eller om du önskar att din webbplats data ska finnas i Sverige. För väldigt många är svaret ja på båda frågorna och då är det kanske inte läge att välja det allra billigaste du snubblar över, det kan bli dyrare i längden om till exempel din onlinebutik ligger nere lite extra länge.

Lastbalansering och skalbarhet ett måste

Databaslastbalansering är på många sätt avgörande för din e-handelsaffär. Med en bra imlementerad databaslastbalansering är du garanterad att leverera i princip 100 procent upptid även under dagar då din webbplats får massiv trafik, som runt jul eller vid Black Friday. Mängden trafik som en webbplats mottar har en betydande inverkan på dess prestanda och lastbalansering ger möjlighet att hantera de flesta plötsliga spikarna i trafiken genom att sprida trafiken över flera servrar. Att lägga till ännu fler lastbalanserade servrar för att hantera ökad trafik är mycket enklare och snabbare att genomföra än att flytta en webbplats till en helt ny, kraftfullare server. Detta är särskilt fördelaktigt för webbplatser som drivs på virtuella webbservrar, eftersom befintliga servrar enkelt kan klonas och läggas till i den belastningsbalanserande infrastrukturen.

Skalbarhet är en annan viktig faktor, både när du väljer leverantör och e-handelsplattform. Skalbarhet innebär enkelt uttryckt att din webbplats ska kunna förändras och växa. Databasen är en av de kritiska komponenterna som har en direkt inverkan på skalbarheten för din onlinebutik, och databasens skalbarhet bestämmer definitivt hur väl webbplatsen kan expandera. Om din databas av någon anledning skulle fallera, säkerställer förekomsten av ett failover-alternativ där en backupserver tar över, att din webbplats fortfarande är tillgänglig.

Din onlinebutiks databas består normalt sett av många olika datafält som innehåller information om dina produkter (färger, storlekar, kvantiteter etc.) i kombination med information om dina kunder (betalningsinformation, deras namn och kontaktuppgifter). Givetvis är det önskvärt att med tiden – eftersom din verksamhet expanderar – kunna lägga till många fler kunder och nya produkter. Här vill du också till varje pris ha en databas som är lätt skalbar. Det är förstås önskvärt att detta arbete görs proaktivt och inte akut när behoven står för dörren. Din leverantör ska kunna hjälpa dig att planera och förbereda för framtida behov – inte minst hur du på ett enkelt sätt ska kunna växa. En leverantör som bara säljer på dig precis det du behöver i dagsläget och inte tänker framåt, gör du klokt i att ifrågasätta.

Brist på skalbarhet i din e-handelsdatabas kan betyda katastrof för ditt företag. Om din webbplats inte kan växa i takt med efterfrågan så kan den bli seg och buggig och till och med krascha på grund av den för hög belastning. Vilket så klart innebär tappade kunder och utebliven försäljning. Du vill inte heller hamna i en situation där du akut måste bygga om eller byta ut hela infrastrukturen eller e-handelsplattformen. Det kostar dig onödigt mycket i både pengar och tid.

ehandel12

Se över hanteringen av grafik

Bilder och grafik utgör i genomsnitt över 50 procent av webbplatsers ”vikt” (det gäller i högsta grad för onlinebutiker) och är det som oftast slöar ner sidor, helt enkelt för att många inte vet hur de ska göra för att dessa element ska ladda snabbare. Många gör också misstaget att tänka att de ska använda sig av de allra mest högupplösta bilderna för att skapa en vacker användarupplevelse. Glöm allt sådant.

Undvik också att försöka skala ner bilderna med hjälp av kod, det hjälper möjligen dig att slippa ladda upp samma bild i olika storlekar men besökarnas webbläsare riskerar att belastas med originalbildens storlek om och om igen. Satsa därför på att komprimera bilderna til mindre storlekar, men med bibehållen kvalitet. Adobes flaggskepp Photoshop löser såklart den biffen, men spana gärna in enklare och billigare alternativ som TinyJPG eller Compressor.io. För dig som kör WordPress finns flera bra plugins, som till exempel WP Smush It.

Ett annat alternativ som du kan sätta dig in i är så kallad lazy loading, som innebär att du med hjälp av Javascript optimerar innehållsleveransen till att bara ladda ner de bilder som ligger ”nära” den plats besökarens befinner sig på och som hen sannolikt kommer att se inom kort. Med andra ord blir webbplatsen snabbare för att bara en del av den behöver läsas in.

 AMP – för en snabb mobilupplevelse

Google satsning på en markant bättre – och snabbare –mobil upplevelse är bara i sin linda, så det är lika bra att du börjar sätt dig in i tekniken redan idag. AMP (Accelerated Mobile Pages) används redan av miljontals sajter, däribland e-handelsgiganter som Ebay och flera stora tidningar. Läs gärna vårt systerbolag Bineros utförliga text om AMP här. För WordPress-användaren är det också enkelt att komma igång med AMP, spana in den här guiden på Yoast Blog för mer på den fronten.

Använd webbläsarcachning

Genom att ställa in webbläsarcaching kan du tillfälligt lagra data på besökarens dator. Det gör att de inte behöver vänta på att exakt alla element på din webbplats ska läsas in varje gång de besöker dig. Se över vilka funktioner för caching som ditt webbhotell erbjuder eller använd andra tjänster som Apache eller Nginx. Cachning har stor effekt på dina sidors hastighet och chansen är stor att du blir glatt överraskad över hur mycket snabbare de läses in. För WordPress-användaren är W3 Total Cache det hetaste tipset.

Komprimera innehållet

Komprimering handlar kort och gott om att koda information med färre bitar – med andra ord så att det tar upp mindre lagringsutrymme. Idag har de flesta populära webbläsare inbyggt stöd för innehållskomprimering, men trots det levererar många webbplatser fortfarande inte komprimerat innehåll.

Besökare som besöker dessa webbplatser upplever långsam interaktion med webbplatsen, vilket kan bero på såväl användning av gamla webbläsare och webbproxys som på felkonfigurerade värdservrar och antivirusprogram. Okomprimerat innehåll gör inläsningen av innehållet och därmed sidladdningstiden väldigt långsam för användare som har ovanstående problem eller befinner sig någonstans där det de har begränsad bandbredd.

Google rekommenderar följande åtgärder kring komprimering:

1) Minifiera HTML, CSS och JavaScript

2) Använd konsekvent kod i CSS och HTML enligt följande:

  • Konsekvent användning av gemener/versaler – sikta helst på uteslutande gemener.
  • Se till att du anger konsekvent citering av HTML-taggattributen.
  • Ange HTML-attribut i samma ordning.
  • Ange CSS-nyckelvärdespar i samma ordning genom att ordna dem i alfabetsordning. Använd verktyg som Adobe DreamWeaver eller MAMP för att skapa och redigera CSS och testköra webbplatser lokalt på din dator.

3) Aktivera Gzip-komprimering

Gzip identifierar liknande strängar och kodinstanser och ersätter dem tillfälligt med kortare tecken. Genom att aktivera Gzip-komprimering kan du minska storleken på det överförda svaret med upp till 90 procent vilket avsevärt kan minska tiden för nedladdning av resursen och minska dataanvändningen för besökaren. Här kan du testa hur väl din Gzip-komprimering presterar.

Optimera CSS-koden

CSS kan användas på flera sätt av en webbsida och fortfarande fungera. Med tanke på att det finns olika sätt att använda det finns det också flera olika CSS-inställningar. Oavsett hur du konfigurerar dina webbsidor, ska din CSS hjälpa till att göra dina webbsidor snabbare och inte slöa ner dem. Det är därför viktigt att överväga vilka effekter olika CSS-skript kan ha på sidhastighet, särskilt när det gäller renderingen av webbsidorna.

När CSS levereras otillräckligt resulterar det i en fördröjning av webbläsaren när den hämtar och behandlar CSS-data innan renderingen av dina sidor kan slutföras. Med andra ord får dina besökare vänta längre. Det är därför viktigt att optimera CSS-leveransen och att identifiera fallgroparna som kan sega ner dina webbsidor. Du kan använda olika onlineverktyg för att komprimera, optimera och rengöra CSS-leverans. Här kan du läsa mer kring Googles rekommendationer om optimering av CSS-leveransen.

Avaktivera plugins och funktioner du inte använder

För dig som kör WordPress är det här med plugins mestadels en skänk från ovan, men det finns också en skuggsida att ha koll på. Faktum är att plugins är den främsta anledningen till att WordPress-sajter blir slöa. Det är inte sällsynt att det finns mängder av plugins som inte längre används eller som inte lägre uppdateras (och därmed inte följer dagens vedertagna standarder). Ta därför bort plugins som du inte längre använder och byt ut gamla som inte håller måttet. Du kan identifiera plugins som skadar din webbplats hastighet genom att selektivt inaktivera plugins och därefter mäta prestandan.

Prata med oss om framtidens e-handel

Vill du veta mer om hur Levonline arbetar med lastbalansering och skalbara lösningar? Vi hjälper redan idag flera av Sveriges bäst presterande onlinebutiker. Tveka inte att kontakta oss för en genomgång av vad vi kan göra för just dig!

Alexander Häggström

E-handelsansvarig, Levonline

Email alexander.haggstrom@onlinegroup.com

Tel +46 (0)70 536 75 50

 

Kontakta mig